Sunday, September 27, 2009

kesah eidul fitri

Saban tahun kita merayakan hari raya aidil fitri yang mulia. Setahun sekali selama sebulan kita berpuasa sebelum aidil fitri dan tapi meriahnye tidak sepenuhnya. Setahun sekali gak kita meraikan bulan syawal yang mulia. tapi sambutan hanya dilebihkan untuk hari raya sahaja. Selama Ramadhan, adekah kita betul-betul meraikan kehadirannya .. ? uhm .. perlu difikirkan.
~ Umpama langit berdentum, air di kolam disedut abis kontang ~

Di aidil fitri wajarkah kita bersedih-sedihan? bersayu-sayuan? berpilu-piluan...? tapi kenape sedih plak ekk? Aduhai kenape? Kan aidil fitri, hari kemenangan umat berjuang di bulan Ramadhan: puasa menahan nafsu, lapar dan dahaga; sepatutnya bergumbira kerna dapat menjalankan ibadah puasa dengan cemerlang, gemilang dan tak terbilang banyaknya amalan pahala tapi jgn gumbira plak pasal ramadhan dah lepas takyah lerr sesusah nk berpuasa la. sedih meninggalkan bulan Ramadhan yang dimuliakan itu ..tahun depan belum pasti lagi dapat berjumpa dgn Ramadhan..

Di pagi Raya memohon maaf zahir dan batin dari ibubapa, mak bapak, mak ayah, umi abi, mama papa, parents..adek beradik, saudara mara. kenape ekk? ~ satu lagi persoalan .. ikhlas keee? mcm satu adat budaya plak dan wajib dilakukan pada pagi raya tu. huh..kalo tak sesalaman sesama mohon maaf takleh ker..? salaman ucap selamat hari raya udah le, takyah nk mintak ampun segala bagai ... patutnya nk mintak ampun pun mase bulan puasa aritu .. kan lagi indah. hati pun senang, lega dan lapang nak diisikan dengan amal ibadah...
~bermaaf-maafan lah selalu tak kira hari, bulan, tahun ape pun .. sentiasa mohon keampunan supaya hati jadi bersih dan suci dari segala noda titik hitam..

No comments:

Post a Comment